Hej!
Har nyss kikat in på "Glutenfriamuminmamman" som också är en glutenfri blogg. Där hittade jag detta receptet och det visade sig att det är exakt det receptet som jag brukar använda. I vanliga fall gillar ja inte så värst mycket marshmallows, bara när de är grillade, men det går ju inte alltid. Men detta är en helt annan grej. Prova så får ni se!
- 2½ msk gelatinpulver
- 1¼ dl kalt vatten
- 2 äggvitor
- 1 tsk vaniljsocker
- 1¼ dl vatten
- 1¼ dl glukossirap
- 5 dl socker
- 1 krm salt
- ev. karamellfärg
- florsocker
- Klä en plåt (ca 20x30cm) med bakplåtspapper och pudra florsocker över pappret. Detta för att smeten sedan skall vara lättare att få bort från pappret.
- Lägg gelatinpulver och kallt vatten i en skål och vispa med elvisp tills det är vitt och fluffigt.
- Vispa i en annan skål äggvitorna till hårt kum. Vispa ner vaniljsocker i äggviteskummet.
- Blanda vatten, sirap och socker i en kastrull och koka blandningen tills den är 122-124 grader.
- Häll den heta massan över gelatinskummet (det kan bubbla lite) och vispa på hög hastighet tills massan är fluffig, vit och glansig.
- Vispa sedan gelatinmassan och äggviteskummet ihop i en stor skål. Vispa på hög hastighet tills massan är glansig, vit, seg och fluffig.
- Färga massan med karamellfärg i detta skede om du vill och blanda väl.
- Bred ut massan på plåten och släta ut ytan.
- Pudra florsocker över och täck plåten med aluminiumfolie.
- Låt stelna i rumstemperatur i ca 12 timmar.
- Lyft marshmallowsplattan ur plåten och lossa från pappret.
- Klipp massan till kuber och rulla varje kub i florsocker.
- Förvara kuberna i en plastburk med lock eller i en plastpåse. Ytan torkar och blir hård om de förvaras i rumstemeperatur.
Och nu blir jag helt sjukt sugen på godis, så bombar inlägget med ett par recept! Har letat fram några gamla recept som bör användas på nytt. Här kommer dem!
Smaksatta, godismaränger!
Ingredienser:
2 äggvitor
4 msk strösocker
Smaksättning:
15 krossade polkagriskarameller
eller
1 msk lakritsflakes
eller
1 msk chokladströssel
4 msk strösocker
Smaksättning:
15 krossade polkagriskarameller
eller
1 msk lakritsflakes
eller
1 msk chokladströssel
Gör såhär:
Sätt ugnen på 125º.
Blanda äggvitor och 2 msk socker i en alldeles ren och torr bunke. Viktigt, annars går det inte att vispa upp marängsmeten.
Vispa till ett hårt skum.
Vänd ner resten av sockret, 2 msk och smaksättningen.
Klicka ganska små klickar på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Blanda äggvitor och 2 msk socker i en alldeles ren och torr bunke. Viktigt, annars går det inte att vispa upp marängsmeten.
Vispa till ett hårt skum.
Vänd ner resten av sockret, 2 msk och smaksättningen.
Klicka ganska små klickar på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Marängerna skall vara torra i mitten.
SnabbKola:
Du behöver:
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 msk sirap
2 msk kakao
2 msk smör
2 tsk vanilj/flor socker
Du behöver:
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 msk sirap
2 msk kakao
2 msk smör
2 tsk vanilj/flor socker
Gör så här:
Blanda allt i en plast bunke. Ställ bunken i Mickron i ca 1 minut. Se till att alting är smällt.
Sedan häller du allt på ett fat och ställer det i frysen minst 5 minuter.
Blanda allt i en plast bunke. Ställ bunken i Mickron i ca 1 minut. Se till att alting är smällt.
Sedan häller du allt på ett fat och ställer det i frysen minst 5 minuter.
Sedan skär du det i bitar sedan! Mums…!
Mozartkulor:
Du behöver:
250 g nougat (typ sån där från odense)
500 g mandelmassa
mörk blockchoklad
skållade mandlar
Gör så här:
1. Skär nougaten i kuber och mandelmassan i skivor.
2. Tryck ut en mandelmasseskiva så att den blir ganska stor. Sätt en nougatkub på den och rulla ihop så att mandelmassan täcker nougaten. Gör så med all mandelmassa och nougat.
3. Smält blockchokladen över ett vattenbad.
4. Doppa varje kula i choklad och ställ på ett bakplåtspapper att stelna.
5. Skär de skållade mandlarna på hälften på längden.
6. Tryck på en halv mandel på varje chokladkula innan chokladen stelnar.
7. NJUUUUT!!
Världens godaste polkagrisar! (OBS: KAN VARA LITE KNEPIGT!)
Du behöver:
5.5 dl socker
2 dl vatten
0.5 msk ättikssprit
några droppar röd karamellfärg
15-20 droppar pepparmyntsolja
Gör så här:
1. Olja in två plåtar, två saxar, två stora fat och minst två metallstekspadar med vanlig matolja.
2. Koka upp socker, vatten och ättikssprit till 150 grader (mät med köttermometer) Det tar ett ganska bra tag innan den blir så varm, men håll ut och vänta, det kommer. Se upp så att den inte blir gulaktig eller brun, våran sats blev det så polkagrisarna blev lite gula. Jag vet inte om det är svårt att undvika, men i annat fall kanske man kan göra något åt det i några steg nedanför*.
3. När smeten blivit 150 grader häller du ut nästan allt på en av plåtarna. Spara ca 1 dl kvar i kastrullen.
4. Kastrullen sätter du sedan i ett vattenbad så att den håller sig lagom varm. Häll i några droppar röd karamellfärg och rör om så att smeten i kastrullen färgas röd.
5. Droppa ca 15-20 droppar pepparmyntsolja (beroende på hur starka du vill ha de. 15=inte så starka alls) över den genomskinliga smeten på plåten.
6. Låt den genomskinliga smeten svalna något. Börja sedan vika in kanterna av smeten till mitten med en metallstekspade tills den är så sval att du kan ta upp den och hålla i den utan att du bränner dig. (men den måste fortfarande vara varm!)
7. Dra ut den genomskinliga smeten till en lång korv, snurra den och vik ihop den. Upprepa detta ganska länge, tills smeten blir bli vit.
8. Medans en person håller på med den vita smeten så kan den andra börja hälla ut den röda och göra samma sak där. Låta den svalna, vika in kanterna, dra ut, snurra, vika ihop.
9. Tillslut, gör två korvar av den vita smeten. Dra ut den ena så att den blir ungefär dubbelt så tjock som di skulle vilja ha den. Dra ut hälften av den röda smeten och vira den runt den vita. Snurra sedan hela polkagrissträngen så att den blir lagom tjock och lagom röd.
10. Klipp av strängen i lagom stora bitar. Lägg bitarna på ett av de inoljade faten. Se upp så att de inte klibbar fast i varandra.
11. Gör steg 9 & 10 igen med andra hälften av både röda och vita smeten.
12. Låt de stelna över natten.
13. NJUUUUT!!

Chokladlakridstryffel:
24 st
Du behöver:
6 kick (lakritsgodiset)
50 g ljus blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
Flingsalt
24 Tandpetare och en banan
Gör så här:
1. Skär alla kick i fyrkanter (4 st/kick, tot 24 st)
2. Sätt i en tandpetare i varje.
3. Smält chokladen ett vattenbad. Doppa sedan varje kick i den och tryck i tandpetaren i bananen så att chokladen kan stelna utan att kladda i något fat eller papper.
4. Smula över lite flingsalt på varje.
5. Låt stelna.

Lakritsknäck:
60 stycken
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
15 st turkisk peppar (karameller)
2 msk smör eller margarin
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter.
Krossa karamellerna fint i en mortel.
Rör ner karamellkross och matfettet. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.Vid 160°C är smeten karamellfast.Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Tja, nu har ni 7 recept, 7 dagar, bara att baka på! (Och mumsa...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar