Hay på day!
Idag är jag på bra humör. Nästan. Jo, det är en grej jag har funderat på, och det är ströbröd. Eller “störbröd” borde det heta. Det förstör allting alltid! Man kommer på besök, och de har ansträngt sig jättemycket för att baka glutenfritt, och så frågar man om det var ströbröd (asså vanligt), åsså säger som bara
“Öh, ja. Vad skulle det annars vara?”
Då är allt förstört. Jag kan inte äta det och de blir arga på sig själva plus att de inte fattar någonting. För det är ju gluten i ströbröd! Att ströbröd alltid ska förstöra!
Istället för att använda vanligt ströbröd så kan man använda kokos som man oftast har hemma, men man kan också använda glutenfritt mjöl om man har det. Men självklart finns det ju glutenfritt ströbröd som man helst vill ha när man gör kladdkaka, det gör att kanten blir lite seg aktig.
Men sedan så har jag ett tips som jag kom på här i veckan! När du bakar och hittar på egna recept främst, och dom tipsen kommer här:
- Om man blandar goda grejer med andra goda grejer så kan man helt enkelt inte misslyckas!
- Om du ska hitta på ett eget recept och aldrig har gjort det innan så kan man börja med att utgå från ett enkelt recept och sedan utveckla det.
- Om du tycker att du har misslyckats för att det inte blev som du ville, så bjud till andra så länge det är ätbart. De (och framförallt familjen) är jättebra på att få fram det där braiga!
- Ha kul!
Ja, men det visste ni säkert! Gott+gott+gott+gott=mumselismask!
Sedan kommer vi till den där tråkiga biten. För jag måste bara säga det här! Skäms inte för att ni är glutenintoleranta! Stå upp för dig själv! Tänk, "jag är inte onormal, tvärt om speciell. Och jag får ibland godare grejer än andra!" Jag blir så ledsen när jag ser folk skämmas eller inte våga säga till. Tänk också på att du inte är ensam! Nästan 90 000 människor har gluten bara i Sverige! Och den siffran ökar hela tiden, varje dag. Så även om det kan kännas jobbigt ibland (mina kompisar frågar jämt om jag tycker att det är jobbigt att vara gluten, och det är klart att jag tycker, det är ännu jobbigare när de frågar och berättar om den gamla maten som var så lätt att hantera och som var så god), så finns det ändå fördelar! Tänk på dem så blir det en lättare stämning och om du kan säga att du tycker att maten som du får är god, så blir både du starkare, och de i din omgivning kanske fattar lite till. Fördelarna(bara några, orkar inte lista allt) kommer här:
- Om någon ska bjuda så behöver de fixa extra till dig, då får man oftast mer!
- Folk anstränger sig mer än vad de gör till alla andra, mer uppmärksamhet!
- Man testar ofta mer hemma, då blir det mer fika och fler glada miner!
- Man får ofta egen mat (alltså att alla inte ätar samma hemma eller så) och då kan man ha den exakt så som man vill ha den (kryddor och sånt)
Ja, det var några. Hoppas att det känns lite bättre i magen nu! Du är precis som alla andra, bara med en extra speciell sak. Alla människor har något speciellt, vissa mer synligt än andra! Jag känner inte alla av er som läser min blogg, men jag vet att alla inte är glutenintolleranta. Men snälla, ni som inte är allergiska, försök att inte fråga så mycket om hur maten är och om vi tycker det är jobbigt. Det gör det bara ännu värre.
Men jaja, slutpratat om det. Här är ett recept på glutenfria enkla wienerbröd! Men glömde fota!!!! Åhh!
Enkla wienerbröd:
OBS: FRYS IN OGRÄDDADE, FRYS IN OGRÄDDADE, FRYS IN OGRÄDDADE!!!!!
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
6 dl mjöl
Fyllning:
75 g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Granering:
Florsocker
Några droppar vatten
Om man inte vill ha glasyr så kan man ta smält choklad. DEt är gott!
How to do?
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt smöret, sockret och mjölet. Arbeta ihop till en deg, gärna i bakmaskin.
Kavla till en fyrkant och dela i 8x8 rutor. Gör som med en pepparkasdeg. Alltså använd resterna från förra omgången igen. Det lär bli ungefär 20 stycken.
Rör ihop fyllningen (det går fort) och klicka i rutorna. Vik upp kanterna så att man ändå ser fyllningen. Lägg i bullformar på plåten och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur (den behöver så lång tid eftersom det är kalljäsning, alltså kall vätska)
Efter jäsningen så är det dags att FRYSA IN det som man inte ska ha direkt. De är godare då när man vill ha dem. Då får man grädda dem. Men de som inte fryses in ska penslas med ägg och sedan skjuts in i ugnen som står på 250 grader. Där ska de gräddas i 5- 8 min och efter att de svalnat lite så kan du granera.
De här wienerbröden är jätteenkla att göra, men det tar lite tid. Passar perfekt på kvällen framför tv:en med ett stort glas mjölk!

Ja, det var allt för idag. Kramkram så ses vi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar