Nu är det dags för månadens superinlägg! Ett sådant kommer förekomma varenda månad nu, där det kommer att stå en massa fakta om olika saker, och detta inlägget handlar om mig själv! P.ga problem har jag haft svårt att ladda över mina bilder, så det får bli från internet:(
Då kör viiiiiii!
Namn: Ina, Elin, Söderberg
Familj: Mamma, Jeanette - Pappa, Stefan - Storasyster Ida - Lillasyster Kajsa
Intressen: Spela fiol, spela tennis, simhoppa och baka! (Och så klart vara med vänner, ingår alltid;)
Favoritmat: Lasagne och Tacos. Här är recept:
Lasagne!
För ca 4 pers
Nödvändigheter;)
9 st | lasagneplattor |
1 st | gul lök |
1 msk | flytande margarin |
400 gram | blandfärs |
1 burk | krossade tomater |
2 msk | tomatpuré |
1 st | buljongtärning |
1 tsk | basilika |
1 st | vitlöksklyfta |
salt | |
peppar |
4 msk | vetemjöl |
7 dl | mjölk |
2 msk | flytande margarin |
3 dl | riven ost |
salt |
KÖTTFÄRSSÅSEN: Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och köttfärs under omrörning. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljongtärning, kryddor och pressad vitlök. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
OSTSÅSEN: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt.
LASAGNEN: Bred ut hälften av ostsåsen i en smord ugnsfast form (20X30) Varva plattorna i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.
Så långt kan lasagnen göras klar i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag. Eller kan den gratineras direkt. Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen, varm lasagne i 225 grader ca 15-20 minuter, kall lasagne i 200 grader ca 30 minuter.

Tacos!
Bra att ha:
0,5 kg | köttfärs |
1 msk | vatten |
1 påse | tacokrydda |
4 st | Tortillaz |
1 msk | margarin |
Gör typ såhär:
Fräs köttfärsen i margarinet.
När den är brun, tillsätt vatten och tacokrydda.
Skär grönsaker (gurka, paprika, sallad, ta fram ost...)
Servera med köttfärs, grönsaker, värmda tortillaz och ost! Mums!

Jag lagar mest: Amerikanska pannkakor!
Amerikanska pannkakor!
Ingredienser:
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt.
Exempel på tillbehör:
Glass
smör
amerikansk sirap
blåbär
socker
Gör såhär:
Ta fram tre bakbunkar
Skilj äggvitorna från äggulorna och häll vitorna i den ena och gulorna i den andra.
Vispa äggvitorna till ett så pass hårt skum att du kan vända uppochned på dem.
Häll mjölken i bunken med äggulorna. Vispa för hand tills det blivit en slät smet.
Blanda mjölet, saltet och bakpulvret i den tredje bunken. Blanda noga.
Vispa ihop äggulesmeten med mjölblandningen med elvisp. Inga klumpar!
Vänd i äggvitorna och rör långsamt ut vitorna i smeten.
Lägg en klick smör i en stekpanna och klicka i smeten i pannan, utan att röra den, ha ganska hög värme.
Stek på båda sidor och servera med valfritt tillbehör efter gräddningen.
Jag bakar mest: Kladdkaka!
Världens godaste kladdkaka!
Ingredienser:
2 st ägg
2 1/2 dl socker
1, 1/2 dl glutenfri mjölmix
5 msk kakao
100 g margarin mjölkfritt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 graderSmält margarinet i en kastrull
Rör samman ägg och socker.
Rör i kakaopulver och den glutenfria mjölmixen
Tillsätt det smälta margarinet
Häll smeten i en smord form
Grädda i 25 minuter
Låt svalna
Garnera med frukt eller bär

Testa även det här receptet!
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 och en halv dl mjölmix
En halv dl kakao
1 och en halv tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 stora msk nutella!
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Smält smör
Vispa ägg och socker till det blir ljust och pösigt.
Blanda i resten för hand, i socker och äggblandning, glöm ej smöret.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan 15 min om du vill ha den lite rinnande i mitten, 25 om du vill ha den nästan genomgräddad. Jag tycker den är bäst efter en kvart, prova dig fram med en mätsticka.
Pudra kakan med florsocker efter gräddningen och servera med en klick vispgrädde och hallon.
Hat mat: Skolans sönderkokta pasta med skuren broccolisås.Smaskens!
Laga eller baka?: Baka!
Bästa mellanmål: Scones, pizzabullar, äpplesallad och hallonsmoothie.
Scones:
Två stora eller 4 små
Du behöver:
4 och en halv dl glutenfri mjölmix (eller vanlig om du tål gluten)
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt
Blanda mjöl och bakpulver
Blanda noga i smöret
Häll i mjölken och arbeta ihop ganska snabbt. Tillsätt eventuellt extremt lite mjöl.
Forma små bollar och platta till på plåten, nagga och pensla.
Gräddas i ca 10 min i mitten av ugnen eller till sconesen har fått en fin färg.

Pizzabullar:
20 stycken stora
Du behöver:
75 g smör
2 och en halv dl mjölk
25 g färsk jäst för söta degar
1 msk fiberhusk
En halv dl ljus sirap
En halv dl filmjölk
1 tsk salt
7 dl glutenfri mjölmix
Fyllning:
Tomatpuré
3-4 dl riven ost
150 g skinka
Eventuellt 1 burk gröna oliver med paprika i
Ett ägg till pensling
Gör såhär:
Smält smör
Häll i mjölken i smöret, och värm till ca 37 grader
Smula ner jästen
Tillsätt fiberhusken, blanda med en gaffel och låt jäsa i ca 10 min
Häll sirap, filmjölken, saltet, mjölet och smörmjölken i en bunke. Arbeta kraftigt ihop, gärna i maskin, i ca 5 min.
Låt degen jäsa i ca 50 min
Sätt ugnen på 225 grader
Medan degen jäser så kan du göra i ordning tillbehören.
Knåda degen när den jäst klart.
Mjöla bakbord och kavla ut degen till en ganska tunn rektangel.
Bred på tomatpurén och strö på tillbehören.
Rulla ihop degen och skär i 20 lika stora bitar.
Lägg i bullformar och platta till lite.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda bullarna i ugnen i ca 7 min. Toppa eventuellt bullarna med basilika.
Servera nygräddade eller frys in.
Hallonsmoothie:
Behövs:
3 dl frysta hallon
3 dl vaniljyoghurt
1 banan
3 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Häll i alla ingredienser i en skål eller i en mixer. Mixa med stav eller med mixern ;)
Häll upp i två stora glass, lägg några hallon på toppen och servera direkt.

Äpplesallad:
2 portioner
Ingredienser:
2 äpplen
1 tsk malen kanel
1 1/2 msk flytande honung
1 dl ren havregryn.
Gör så här:
Kärna ur äpplena och hacka dem fint. Ju mindre bitar, ju godare blir det.
Blanda ihop alla ingredienser och kör eventuellt i ugnen på 175 grader i ca 5 min om du är allergisk mot råa äpplen som jag.
Ät direkt.

Tja, det var väl allt, hoppas att det kanske är något recept som passar dig.
Vi ses!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar