Sök

onsdag 26 november 2014

Hej!

Det lider mot jul! Skitkul!
Meeeeen…..
Jag har tyvärr inte bloggat på jättelänge på grund av läxor, julstök och annat stoj. Jättesynd. Kommer nog tyvärr inte bli några superinlägg eftersom de tar så lång tid. Jag har haft fortsatta problem med bilder så det ser ganska tufft ut för bloggen just nu…

Men iallafall så har vi både bakat pepparkakor, lussebullar, fudge och pepparkakshus. Än så länge så har jag faktiskt inte hittat ett enda gott och bra recept på glutenfria pepparkakor eftersom mina flyter ut med ett gammalt recept som mamma hade, så när vi gjorde huset så fick vi faktiskt köpa en färdig deg från Fria som reserv plan, men jag tycker faktiskt egentligen att den är väldigt äcklig. Så den har jag faktiskt inget recept på. Men här är en länk till världens bästa bullrecept som vi brukar använda när vi gör lussebullar.

Vi lägger till lite saffran så att den blir lite gul och så att den smakar bra, sedan bakar vi ihop den som vanligt men lägger inte in kanel och så. Receptet funkar jättebra och blir jättegott! Testa!

Sedan har vi fudge. Vi gjorde en lakrits och chokladfudge och det blev jättebra! Vi använde det här receptet:
Efter vi kokat fudgen så delade vi den på två och hällde i kakaon då i den ena halvan och turkisk peppar i den andra (krossad i mindre bitar, typ 75 gram). Så man väntar alltså att hälla i kakaon tills efter att man har delat på fudgen. Sedan gör man som det står, alltså häller fudgen i en form.  

Ja, det var väl det. Jag har gjort en vanlig tårta av sockerkaksbotten med vaniljkräm för att fira vårat gatunummer, mest för att jag ville ha något att fira, jag ville ha tårta. Så jag gjorde en och täckte den med sugerpaste och mandelmassa (färgad hemma). Sedan har vi även gjort en tårta till min lillkusin som fyllde fyra, han ville ha en havstårta och det fick han. Vi har även gjort egna figurer i lera och det blev en förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det blev jättefint!

Förresten! Vi har märkt att småkakor lätt flyter ut som glutenfritt, och då hörde vi från min dietist (hennes man är faktiskt låtskrivare till en som ska vara med på melodifestivalen) att det finns något som heter xantangummi. Det hjälper tydligen att hålla ihop kakor och bullar bättre (funkar som gluten) och det funkar! Kolla upp det! Det är super!







Men jaja. Har ni kollat in det nya appspelet som heter Cow evolution? Det är jättekul! Testa!

Sedan har vi även gjort en krokan. Det är en typ av tårta av mandelmassa och lite äggvita, gott om man gillar mandelmassa som min pappa gör! Vi har gjort denna för att fira min farmor som fyller 70! Ja, den är inte klar men kommer med foto då. Såhär ser en krokan ut:

Det kan hända att detta inlägget blev lite klöddigt och svårt att förstå, men jag är lite trött i huvudet…

Ha det bra! Hörs! Ska försöka att blogga mer, lovar!

PS: Sorry om det blev ett tråkigt inlägg….
Le fudge
Pappas lilla pepparkakshus, haha,..



Lego är bra när man bygger huset...
Mitt pepparkakshus innan det blev klart, tycker att det visar ganska tydligt hur man kan bygga ihop det.


Så detta var då min tårta med vårt gatunummer.
Min kusins havstårta...
Våra lerfigurer.

söndag 19 oktober 2014

Lite sånt och lite sånt

Hay på day!

Idag är jag på bra humör. Nästan. Jo, det är en grej jag har funderat på, och det är ströbröd. Eller “störbröd” borde det heta. Det förstör allting alltid! Man kommer på besök, och de har ansträngt sig jättemycket för att baka glutenfritt, och så frågar man om det var ströbröd (asså vanligt), åsså säger som bara

“Öh, ja. Vad skulle det annars vara?”

Då är allt förstört. Jag kan inte äta det och de blir arga på sig själva plus att de inte fattar någonting. För det är ju gluten i ströbröd! Att ströbröd alltid ska förstöra!  

Istället för att använda vanligt ströbröd så kan man använda kokos som man oftast har hemma, men man kan också använda glutenfritt mjöl om man har det. Men självklart finns det ju glutenfritt ströbröd som man helst vill ha när man gör kladdkaka, det gör att kanten blir lite seg aktig.  

Men sedan så har jag ett tips som jag kom på här i veckan! När du bakar och hittar på egna recept främst, och dom tipsen kommer här:

  • Om man blandar goda grejer med andra goda grejer så kan man helt enkelt inte misslyckas!
  • Om du ska hitta på ett eget recept och aldrig har gjort det innan så kan man börja med att utgå från ett enkelt recept och sedan utveckla det.
  • Om du tycker att du har misslyckats för att det inte blev som du ville, så bjud till andra så länge det är ätbart. De (och framförallt familjen) är jättebra på att få fram det där braiga!
  • Ha kul!

Ja, men det visste ni säkert! Gott+gott+gott+gott=mumselismask!


Sedan kommer vi till den där tråkiga biten. För jag måste bara säga det här! Skäms inte för att ni är glutenintoleranta! Stå upp för dig själv! Tänk, "jag är inte onormal, tvärt om speciell. Och jag får ibland godare grejer än andra!" Jag blir så ledsen när jag ser folk skämmas eller inte våga säga till. Tänk också på att du inte är ensam! Nästan 90 000 människor har gluten bara i Sverige! Och den siffran ökar hela tiden, varje dag. Så även om det kan kännas jobbigt ibland (mina kompisar frågar jämt om jag tycker att det är jobbigt att vara gluten, och det är klart att jag tycker, det är ännu jobbigare när de frågar och berättar om den gamla maten som var så lätt att hantera och som var så god), så finns det ändå fördelar! Tänk på dem så blir det en lättare stämning och om du kan säga att du tycker att maten som du får är god, så blir både du starkare, och de i din omgivning kanske fattar lite till. Fördelarna(bara några, orkar inte lista allt) kommer här:

  • Om någon ska bjuda så behöver de fixa extra till dig, då får man oftast mer!
  • Folk anstränger sig mer än vad de gör till alla andra, mer uppmärksamhet!
  • Man testar ofta mer hemma, då blir det mer fika och fler glada miner!
  • Man får ofta egen mat (alltså att alla inte ätar samma hemma eller så) och då kan man ha den exakt så som man vill ha den (kryddor och sånt)

Ja, det var några. Hoppas att det känns lite bättre i magen nu! Du är precis som alla andra, bara med en extra speciell sak. Alla människor har något speciellt, vissa mer synligt än andra! Jag känner inte alla av er som läser min blogg, men jag vet att alla inte är glutenintolleranta. Men snälla, ni som inte är allergiska, försök att inte fråga så mycket om hur maten är och om vi tycker det är jobbigt. Det gör det bara ännu värre.


Men jaja, slutpratat om det. Här är ett recept på glutenfria enkla wienerbröd! Men glömde fota!!!! Åhh! 

Enkla wienerbröd:

OBS: FRYS IN OGRÄDDADE, FRYS IN OGRÄDDADE, FRYS IN OGRÄDDADE!!!!!

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
6 dl mjöl

Fyllning:
75 g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Granering:
Florsocker
Några droppar vatten

Om man inte vill ha glasyr så kan man ta smält choklad. DEt är gott!

How to do?

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt smöret, sockret och mjölet. Arbeta ihop till en deg, gärna i bakmaskin.

Kavla till en fyrkant och dela i 8x8 rutor. Gör som med en pepparkasdeg. Alltså använd resterna från förra omgången igen. Det lär bli ungefär 20 stycken.

Rör ihop fyllningen (det går fort) och klicka i rutorna. Vik upp kanterna så att man ändå ser fyllningen. Lägg i bullformar på plåten och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur (den behöver så lång tid eftersom det är kalljäsning, alltså kall vätska) 

Efter jäsningen så är det dags att FRYSA IN det som man inte ska ha direkt. De är godare då när man vill ha dem. Då får man grädda dem. Men de som inte fryses in ska penslas med ägg och sedan skjuts in i ugnen som står på 250 grader. Där ska de gräddas i 5- 8 min och efter att de svalnat lite så kan du granera.

De här wienerbröden är jätteenkla att göra, men det tar lite tid. Passar perfekt på kvällen framför tv:en med ett stort glas mjölk!


Ja, det var allt för idag. Kramkram så ses vi.

söndag 5 oktober 2014

Hay!

Hay!

Det har varit en toppendag idag! VI har gjort en massa skoj, t.ex har vi bakat fler bullar... Sen har jag testat frack idag. Det var nämligen så att mamma och pappa skulle på F-fest, där man ska ha på sig så många saker som möjligt som börjar på F. Pappa hade frack, fillingar(kalsonger), flipflops och fluga, så han såg ganska rolig ut. Mamma ar färgglad, hade foppatofflor och flickfrisyr. De kom hem väldigt sent så de var ganska trötta, så när jag vaknade på morgonen(klockan sju som vanligt) så var de inte vakna. Då tog jag pappas skjorta och frack, och det såg ganska roligt ut. 

Men idag så har vi även gjort fler bullar, som blev jättegoda, och så har jag letat fram gamla bilder och recept på pajdeg, som är super. Jag gjorde hel sats, men jag tror det blev för mycket för min lilla pajform, för kanten blev inte färdiggräddad och den blev jättetjock i munnen. Men receptet är toppen, så här kommer det!


Det här behöver du
210 gram mjölmix (lailas glutenfria använde jag)
om du inte har våg så skall du ta 3½ dl
1 tsk salt
150 gr smör
2 msk kallt vatten

Gör så här:

Blanda smör mjölmixen och salt i en bunke,
använd gärna maskin om du har
tillsätt det kalla vattnet

Degen är väldigt kladdig

Det går inte att trycka ut degen för hand så jag
använder en bred smörkniv för degen känns
som bredbart smör

När du fått till degen så låter du den vila i kylen i 30 min, i sin form

Efter 30 min förgräddar du den i 10 min
200 grader i mitten av ugnen, nagga botten
med en gaffel innan du ställer in den i ugnen

Sen är det bara att fylla med valfri fyllning, om jag fick välja, typ godis eller kanske bullar :)


Det var ju bullbak idag!
Tihi, laga INTE mat i frack!
Nä, inte i frack, AV MED FRACKEN!!!
Såja, nu ser det bättre ut! 

Gör halv sats om du har en liten form!!!! ;)

LYCKA TILL MED BAKET, BULLRECEPTET FINNS I FÖRRA INLÄGGET, MEN LYCKA TILL MED PAJEN!

Tjingeling!










lördag 4 oktober 2014

Glutenfria Kanelbullar!!

Hej!


Idag är det kanelbullens dag! Tjohoo! Så varför inte baka ett gäng kanelbullar? Jag har hittat världens bästa recept på den här bloggen: http://bamseshonung.blogspot.se/search/label/Bullar%20%28Glutenfritt%29
Kolla gärna in den, den har jättemånga bra recept på både mat och bak! Men nu kommer receptet för världens godaste bullar!


150gr smör


50gr jäst
2msk fiberhusk
5dl mjölk
1dl ljus sirap
1½dl kesella
½tsk salt
1dl strösocker
2 paket sempers glutenfria mjölmix 500gr styck


Fyllning:


smör
socker
kanel
mandelmassa


Pensla med uppvispat ägg


strö på pärlsocker och flagad mandel


Gör så här:


Smält smör och häll i mjölken, värm till fingervarmt
Smula ner jästen rör om så jästen löses upp
Tillsätt sedan fiberhusken och låt det
svälla i 10 minuter
Efter 10 minuter tillsätter du resten av ingredienserna
Sirap-kesella-salt-socker-mjölmixen
Arbeta i maskin i minst 10 minuter
Låt degen sedan jäsa i 40 minuter under bakduk
När degen jäst färdigt tar du upp den på mjölat bakbord
(mjölat med glutenfritt mjölmix såklart)
Knåda degen så den känns smidig och dela den
sedan i 2 delar, kavla ut degen och bred på smör
strö över socker och kanel, rulla ihop den och
dela den i 20-24 bitar, lägg bitarna i bullformar
som du ställt på en plåt och låt jäsa ytterligare
20 minuter under bakduk, gör samma sak med den
andra deg biten
Pensla bullarna med uppvispat ägg strö på pärlsocker (Jag glömmer alltid det)
och flagad mandel (Ifall man vill)
Grädda bullarna i 250 grader mitten av ugnen
i 10 minuter, sen är
det bara att njuta av underbart goa mjuka härliga
kanelbullar, för dom är jätte goa´


Klara för jäsning, sedan väntar pensling och gräddning



När den är ihoprullad

Ser lite ut som en pizza...

Detta är våran maskin, den funkar jättebra!

Jaha, då var det dags att droppa telefonen/datorn och släppa loss i köket! Baka på!



PS: Jag vet att jag har sagt att jag skulle göra ett superinlägg varje månad, men så blev det inte i september då jag var i ett skolläger (Och hade slöjd och sånt kul, bild på vad jag gjorde längre ner) och hade mycket och göra i skolan och helt enkelt inte hann. Så nu kommer det superinlägget i oktober istället. Sedan har jag märkt att inte alla bilder kan visas, och det ska jag ordna!


Min telåda

Och en kapsylöppnare

söndag 14 september 2014

Haha, sånt jag gör på hösten...

Jag har inte haft den bästa starten på hösten. Baket har gått sådär och då kan man behöva en timme med Tv:n eller med telefonen. Då är det sånt här som händer. Haha. Rekord på svåraste spelet i stan! Swing copters heter det. Lite nöjd iallafall,  nu blir inte hösten katastrof. Tänkte även tips lite om mjölsorter och sånt. 

Sempers mjöl är jättebra. Mix är den bästa tycker jag. Fibermix är bra till nyttiga bröd, och finmix till fina bakverk och sånt. Mix är mer alldaglig. Funkar alltid.

Finax är också rätt bra. Men mjölet är svårt att hälla upp. Det slutar alltid med mjölmåln eller mjöl absolut överallt! Den röda förpackningen är bäst här tycker jag. Finax är bra.

Sedan kommer vi till Lailas mjöl. Åh, det är så tjockt mjöl. Mer som potatismjöl. Finax och Semper klart bättre, tycker jag.

Sedan har vi Jyttemjöl. Prova aldrig det. När vi var nya med gluten visste inte vi så mycket om mjölet, så vi provade snällt allihop. Då provade vi även jyttemjöl. Disgusting! Iallafall enligt mig!

Risenta har mjölsorter som är naturligt glutenfria som majsmjöl, kokosmjöl och så vidare. De är toppen, men ganska svåra att veta när man ska använda, då är boken Nytt bröd- baka gott utan gluten toppen.

Det är väl dem. De är vanligast iallafall. Kommentera gärna om mjölet och säg till om jag har fel! :)

Nu ska jag göra piroger, kommer med recept snart. Sedan är det även dags för superinlägg denna månaden, det ska bli kul!