Sök

söndag 14 september 2014

Höst och sånt


Nu är det höst igen. Tyvärr tänker jag, kanske inte den enda. Men också så ger hösten och vintern mer utrymme för bak, och det är ju kul. Men ibland slinker det in ett och annat misslyckande. Som idag. Och igår. Igår bakade jag bröd. Det tyckte jag var bra. Ett gott, ljust bröd som går att rosta till helgen. Toppen! Eller inte. Jag tror jag råkade hälla i typ två paket jäst för mycket, så brödet både smakade och lyste jäst. Brödet blev alldeles bubbligt och ihåligt sådär du vet, typ som en prästost, och sedan så jäste det ju helt hejdundrandes mycket, så det var deg över hela spisen (och på bakhanduken). Och som om inte det var nog så skulle jag göra vaniljhjärtan för första gången. Vi hade aldrig gjort det förrut, så det gick också sådär. Men första gången räknas inte. Och inte andra heller. Och inte heller den tredje. Det är tanken som räknas. Så recept på vaniljhjärtana vill ni nog inte ha. Det SÖG helt enkelt! Så istället kommer ett recept på glutenfritt gott ljust matbröd, som faktiskt är riktigt gott om man inte häller i på tok för mycket jäst!

Ljust bröd:

Ingredienser:

25 g jäst
4,5 dl ljummet vatten
50 g smält smör
1 tsk salt
Ca 8 dl mjöl (Sempers Mix är riktigt najs!)
1/2 msk fiberhusk (köps i vanlig affär, jättevanlig produkt)
Glutenfritt ströbröd

Lös upp jästen i det varma vattnet.
Tillsätt allt annat.
Vispa och rör i bakmaskin(helst) i ca 5 min.
Häll smeten i en bröad form. Formen ska rymma 1,5 liter
Låt brödet jäsa i ca 35 min, gärna över någon värme.
Grädda i ugnen i 30 min på 200 grader.

Brödet är supergott att rosta.

Ha det gött, även när nu hösten kommer med stormsteg. Burr.


Lite allmänt kaos, men det får man leva med
Nånting har jag iallafall koll på. 200 grader ska det va!
Mitt fina bröd innan jäsningen som förstörde allt...
Mina bröd som faktiskt var rätt goda, fastän de var som en prästost!
Ett vaniljhjärta som inte kommer ur formen
Här är ett av mina fula misslyckade vaniljhjärtan som jag ska hitta ett bättre recept på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar