fredag 29 augusti 2014

Hemmagjorda marshmallows och godis


Hej!

Har nyss kikat in på "Glutenfriamuminmamman" som också är en glutenfri blogg. Där hittade jag detta receptet och det visade sig att det är exakt det receptet som jag brukar använda. I vanliga fall gillar ja inte så värst mycket marshmallows, bara när de är grillade, men det går ju inte alltid. Men detta är en helt annan grej. Prova så får ni se!



  • 2½ msk gelatinpulver
  • 1¼ dl kalt vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1¼ dl vatten
  • 1¼ dl glukossirap
  • 5 dl socker
  • 1 krm salt
  • ev. karamellfärg
  • florsocker
  1. Klä en plåt (ca 20x30cm) med bakplåtspapper och pudra florsocker över pappret. Detta för att smeten sedan skall vara lättare att få bort från pappret.
  2. Lägg gelatinpulver och kallt vatten i en skål och vispa med elvisp tills det är vitt och fluffigt.
  3. Vispa i en annan skål äggvitorna till hårt kum. Vispa ner vaniljsocker i äggviteskummet.
  4. Blanda vatten, sirap och socker i en kastrull och koka blandningen tills den är 122-124 grader.
  5. Häll den heta massan över gelatinskummet (det kan bubbla lite) och vispa på hög hastighet tills massan är fluffig, vit och glansig.
  6. Vispa sedan gelatinmassan och äggviteskummet ihop i en stor skål. Vispa på hög hastighet tills massan är glansig, vit, seg och fluffig.
  7. Färga massan med karamellfärg i detta skede om du vill och blanda väl.
  8. Bred ut massan på plåten och släta ut ytan.
  9. Pudra florsocker över och täck plåten med aluminiumfolie.
  10. Låt stelna i rumstemperatur i ca 12 timmar.
  11. Lyft marshmallowsplattan ur plåten och lossa från pappret.
  12. Klipp massan till kuber och rulla varje kub i florsocker.
  13. Förvara kuberna i en plastburk med lock eller i en plastpåse. Ytan torkar och blir hård om de förvaras i rumstemeperatur.
hemlagade marsmallowsVärldens finaste bild från världens finaste blogg! Tack Glutenfria muminmamman!

Och nu blir jag helt sjukt sugen på godis, så bombar inlägget med ett par recept! Har letat fram några gamla recept som bör användas på nytt. Här kommer dem!

Smaksatta, godismaränger!

Ingredienser:
2 äggvitor
4 msk strösocker

Smaksättning:
15 krossade polkagriskarameller
eller
1 msk lakritsflakes
eller
1 msk chokladströssel

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125º. 
Blanda äggvitor och 2 msk socker i en alldeles ren och torr bunke. Viktigt, annars går det inte att vispa upp marängsmeten. 
Vispa till ett hårt skum. 
Vänd ner resten av sockret, 2 msk och smaksättningen. 
Klicka ganska små klickar på bakplåtspappersklädd plåt. 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. 
Marängerna skall vara torra i mitten.

SnabbKola:
Du behöver:
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 msk sirap
2 msk kakao
2 msk smör
2 tsk vanilj/flor socker
Gör så här:
Blanda allt i en plast bunke. Ställ bunken i Mickron i ca 1 minut. Se till att alting är smällt.
Sedan häller du allt på ett fat och ställer det i frysen minst 5 minuter.
Sedan skär du det i bitar sedan! Mums…!
Mozartkulor:
Du behöver:
250 g nougat (typ sån där från odense)
500 g mandelmassa
mörk blockchoklad
skållade mandlar
Gör så här:
1. Skär nougaten i kuber och mandelmassan i skivor.
2. Tryck ut en mandelmasseskiva så att den blir ganska stor. Sätt en nougatkub på den och rulla ihop så att mandelmassan täcker nougaten. Gör så med all mandelmassa och nougat.
3. Smält blockchokladen över ett vattenbad.
4. Doppa varje kula i choklad och ställ på ett bakplåtspapper att stelna.
5. Skär de skållade mandlarna på hälften på längden.
6. Tryck på en halv mandel på varje chokladkula innan chokladen stelnar.
7. NJUUUUT!!

Världens godaste polkagrisar! (OBS: KAN VARA LITE KNEPIGT!)
Du behöver:
5.5 dl socker
2 dl vatten
0.5 msk ättikssprit
några droppar röd karamellfärg
15-20 droppar pepparmyntsolja
Gör så här:
1. Olja in två plåtar, två saxar, två stora fat och minst två metallstekspadar med vanlig matolja.
2. Koka upp socker, vatten och ättikssprit till 150 grader (mät med köttermometer) Det tar ett ganska bra tag innan den blir så varm, men håll ut och vänta, det kommer. Se upp så att den inte blir gulaktig eller brun, våran sats blev det så polkagrisarna blev lite gula. Jag vet inte om det är svårt att undvika, men i annat fall kanske man kan göra något åt det i några steg nedanför*.
3. När smeten blivit 150 grader häller du ut nästan allt på en av plåtarna. Spara ca 1 dl kvar i kastrullen.
4. Kastrullen sätter du sedan i ett vattenbad så att den håller sig lagom varm. Häll i några droppar röd karamellfärg och rör om så att smeten i kastrullen färgas röd.
5. Droppa ca 15-20 droppar pepparmyntsolja (beroende på hur starka du vill ha de. 15=inte så starka alls) över den genomskinliga smeten på plåten.
6. Låt den genomskinliga smeten svalna något. Börja sedan vika in kanterna av smeten till mitten med en metallstekspade tills den är så sval att du kan ta upp den och hålla i den utan att du bränner dig. (men den måste fortfarande vara varm!)
7. Dra ut den genomskinliga smeten till en lång korv, snurra den och vik ihop den. Upprepa detta ganska länge, tills smeten blir bli vit.
8. Medans en person håller på med den vita smeten så kan den andra börja hälla ut den röda och göra samma sak där. Låta den svalna, vika in kanterna, dra ut, snurra, vika ihop.
9. Tillslut, gör två korvar av den vita smeten. Dra ut den ena så att den blir ungefär dubbelt så tjock som di skulle vilja ha den. Dra ut hälften av den röda smeten och vira den runt den vita. Snurra sedan hela polkagrissträngen så att den blir lagom tjock och lagom röd.
10. Klipp av strängen i lagom stora bitar. Lägg bitarna på ett av de inoljade faten. Se upp så att de inte klibbar fast i varandra.
11. Gör steg 9 & 10 igen med andra hälften av både röda och vita smeten.
12. Låt de stelna över natten.
13. NJUUUUT!!
  bild från bloggen "Glutenfrittliv" av Smilla Luuk. Hon har gjort en bok också, kolla in den!
Chokladlakridstryffel:
24 st
Du behöver:
6 kick (lakritsgodiset)
50 g ljus blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
Flingsalt
24 Tandpetare och en banan
Gör så här:
1. Skär alla kick i fyrkanter (4 st/kick, tot 24 st)
2. Sätt i en tandpetare i varje.
3. Smält chokladen  ett vattenbad. Doppa sedan varje kick i den och tryck i tandpetaren i bananen så att chokladen kan stelna utan att kladda i något fat eller papper.
4. Smula över lite flingsalt på varje.
5. Låt stelna.

Lakritsknäck:

60 stycken

2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
15 st turkisk peppar (karameller)
2 msk smör eller margarin

Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter.

Krossa karamellerna fint i en mortel.
Rör ner karamellkross och matfettet. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.Vid 160°C är smeten karamellfast.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. 
Recept: Lakritsknäck
Tja, nu har ni 7 recept, 7 dagar, bara att baka på! (Och mumsa...)

torsdag 28 augusti 2014

Superinlägget!

Hejsvejs!

Nu är det dags för månadens superinlägg! Ett sådant kommer förekomma varenda månad nu, där det kommer att stå en massa fakta om olika saker, och detta inlägget handlar om mig själv! P.ga problem har jag haft svårt att ladda över mina bilder, så det får bli från internet:(

Då kör viiiiiii!

Namn: Ina, Elin, Söderberg
Familj: Mamma, Jeanette  - Pappa, Stefan - Storasyster Ida - Lillasyster Kajsa
Intressen: Spela fiol, spela tennis, simhoppa och baka! (Och så klart vara med vänner, ingår alltid;)
Favoritmat: Lasagne och Tacos. Här är recept:

Lasagne!

För ca 4 pers

Nödvändigheter;)
9 st lasagneplattor
Köttfärssås
1 st gul lök
1 msk flytande margarin
400 gram blandfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 st buljongtärning
1 tsk basilika
1 st vitlöksklyfta
 salt
 peppar
Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk flytande margarin
3 dl riven ost
 salt
Gör såhär:

KÖTTFÄRSSÅSEN: Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och köttfärs under omrörning. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljongtärning, kryddor och pressad vitlök. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

OSTSÅSEN: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt.

LASAGNEN: Bred ut hälften av ostsåsen i en smord ugnsfast form (20X30) Varva plattorna i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.

Så långt kan lasagnen göras klar i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag. Eller kan den gratineras direkt. Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen, varm lasagne i 225 grader ca 15-20 minuter, kall lasagne i 200 grader ca 30 minuter.


Tacos!

Bra att ha:

0,5 kg köttfärs
1 msk vatten
1 påsetacokrydda
4 st Tortillaz
1 msk margarin



Gör typ såhär:

Fräs köttfärsen i margarinet.
När den är brun, tillsätt vatten och tacokrydda.
Skär grönsaker (gurka, paprika, sallad, ta fram ost...)
Servera med köttfärs, grönsaker, värmda tortillaz och ost! Mums!



Jag lagar mest: Amerikanska pannkakor!

Amerikanska pannkakor!

Ingredienser:
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt.

Exempel på tillbehör:
Glass
smör
amerikansk sirap
blåbär
socker

Gör såhär:
Ta fram tre bakbunkar
Skilj äggvitorna från äggulorna och häll vitorna i den ena och gulorna i den andra.
Vispa äggvitorna till ett så pass hårt skum att du kan vända uppochned på dem.
Häll mjölken i bunken med äggulorna. Vispa för hand tills det blivit en slät smet.
Blanda mjölet, saltet och bakpulvret i den tredje bunken. Blanda noga.
Vispa ihop äggulesmeten med mjölblandningen med elvisp. Inga klumpar!
Vänd i äggvitorna och rör långsamt ut vitorna i smeten.
Lägg en klick smör i en stekpanna och klicka i smeten i pannan, utan att röra den, ha ganska hög värme.
Stek på båda sidor och servera med valfritt tillbehör efter gräddningen.


Jag bakar mest: Kladdkaka!

Världens godaste kladdkaka!

Ingredienser:

2 st ägg
2 1/2 dl socker
1, 1/2 dl glutenfri mjölmix
5 msk kakao
100 g margarin mjölkfritt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 graderSmält margarinet i en kastrull
Rör samman ägg och socker.
Rör i kakaopulver och den glutenfria mjölmixen
Tillsätt det smälta margarinet
Häll smeten i en smord form

Grädda i 25 minuter
Låt svalna
Garnera med frukt eller bär



Testa även det här receptet!

Ingredienser:

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 och en halv dl mjölmix
En halv dl kakao
1 och en halv tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 stora msk nutella!

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Smält smör
Vispa ägg och socker till det blir ljust och pösigt.
Blanda i resten för hand, i socker och äggblandning, glöm ej smöret.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan 15 min om du vill ha den lite rinnande i mitten, 25 om du vill ha den nästan genomgräddad. Jag tycker den är bäst efter en kvart, prova dig fram med en mätsticka.
Pudra kakan med florsocker efter gräddningen och servera med en klick vispgrädde och hallon.


Hat mat: Skolans sönderkokta pasta med skuren broccolisås.Smaskens!
Laga eller baka?: Baka!

Bästa mellanmål: Scones, pizzabullar, äpplesallad och hallonsmoothie.

Scones:

Två stora eller 4 små

Du behöver:

4 och en halv dl glutenfri mjölmix (eller vanlig om du tål gluten)
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk

1 ägg till pensling

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt
Blanda mjöl och bakpulver
Blanda noga i smöret
Häll i mjölken och arbeta ihop ganska snabbt. Tillsätt eventuellt extremt lite mjöl.
Forma små bollar och platta till på plåten, nagga och pensla.
Gräddas i ca 10 min i mitten av ugnen eller till sconesen har fått en fin färg.


Pizzabullar:

20 stycken stora

Du behöver:
75 g smör
2 och en halv dl mjölk
25 g färsk jäst för söta degar
1 msk fiberhusk
En halv dl ljus sirap
En halv dl filmjölk
1 tsk salt
7 dl glutenfri mjölmix

Fyllning:
Tomatpuré
3-4 dl riven ost
150 g skinka
Eventuellt 1 burk gröna oliver med paprika i

Ett ägg till pensling

Gör såhär:
Smält smör
Häll i mjölken i smöret, och värm till ca 37 grader
Smula ner jästen
Tillsätt fiberhusken, blanda med en gaffel och låt jäsa i ca 10 min
Häll sirap, filmjölken, saltet, mjölet och smörmjölken i en bunke. Arbeta kraftigt ihop, gärna i maskin, i ca 5 min.
Låt degen jäsa i ca 50 min

Sätt ugnen på 225 grader
Medan degen jäser så kan du göra i ordning tillbehören.
Knåda degen när den jäst klart.
Mjöla bakbord och kavla ut degen till en ganska tunn rektangel.
Bred på tomatpurén och strö på tillbehören.
Rulla ihop degen och skär i 20 lika stora bitar.
Lägg i bullformar och platta till lite.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda bullarna i ugnen i ca 7 min. Toppa eventuellt bullarna med basilika.
Servera nygräddade eller frys in.


Hallonsmoothie:

Behövs:
3 dl frysta hallon
3 dl vaniljyoghurt
1 banan
3 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Häll i alla ingredienser i en skål eller i en mixer. Mixa med stav eller med mixern ;)
Häll upp i två stora glass, lägg några hallon på toppen och servera direkt.


Äpplesallad:

2 portioner

Ingredienser:
2 äpplen
1 tsk malen kanel
1 1/2 msk flytande honung
1 dl ren havregryn.

Gör så här:
Kärna ur äpplena och hacka dem fint. Ju mindre bitar, ju godare blir det.
Blanda ihop alla ingredienser och kör eventuellt i ugnen på 175 grader i ca 5 min om du är allergisk mot råa äpplen som jag.
Ät direkt.



Tja, det var väl allt, hoppas att det kanske är något recept som passar dig.

Vi ses!